Urydyna jest obecna w wielu produktach spożywczych. Co więcej — występuje naturalnie również w organizmie człowieka, który jest w stanie wytworzyć ją samoistnie. Jako substancja chemiczna jest elementem wielu ważnych funkcji biologicznych. Nic więc dziwnego, że cieszy się coraz to większą popularnością na rynku suplementów. Biorąc pod uwagę ten trend, postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej mitom, które powstały na jej temat.
Urydyna jest bezpieczna dla zdrowia
Fakt. Urydyna jest jednym z nukleozydów, który występuje naturalnie w naszym organizmie i jest składnikiem RNA. Wielokrotnie przeprowadzane badania wykazały, że w umiarkowanych dawkach jest bezpieczna dla większości ludzi. Oczywiście są pacjenci, którzy ze względu na choroby przewlekłe są bardziej narażeni na działania niepożądane. Mowa tu głównie o schorzeniach w obrębie układu krwionośnego i pokarmowego.
Niektóre źródła mogą sugerować, że urydyna jest całkowicie wolna od skutków ubocznych. Jest to jednak duże uproszczenie, bowiem nadmierna suplementacja może prowadzić do problemów trawiennych.
Ważne jest także, aby kupować ją z zaufanych miejsc — tj. sklep z suplementami diety WXN Labs.
Urydyna nie pomaga sportowcom
Mit. Obecne badania w branży sportowej wskazują, że urydyna może wspomagać regenerację mięśni oraz pozytywnie wpływać na funkcje mitochondriów. To z kolei przekłada się na lepszą wytrzymałość i wydolność organizmu, a także na jego sprawniejszą regenerację po intensywnych treningach.
Co ważne – nie ma obecnie żadnych, znaczących badań i dowodów, które wskazywałyby, że urydyna jest lepsza niż inne, bardziej tradycyjne metody, poprawiania wydolności. Jest więc to dobre uzupełnienie zbilansowanej diety, regeneracji i ogólnie rozumianego zdrowego trybu życia.
Urydyna jest składnikiem naturalnym
Fakt. Urydyna jest naturalnie występującym nukleozydem, który znajduje się w wielu popularnych i lubianych produktach spożywczych – tj. brokuły, pomidory, drożdże piwne czy nawet w mleku matki.
Nie każdy powinien zażywać urydynę
Fakt. Osoby z chorobami wątroby, z problemami trawiennymi, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny unikać suplementacji urydyną. Dodatkowo pacjenci leczący się przewlekle powinni skonsultować się z lekarzem, jeszcze przed jej pierwszym zażyciem. Oczywiście nie wszyscy ludzie reagują na urydynę w ten sam sposób. Warto więc ostawić suplement, gdy pojawią się problemy trawienne (nudności, biegunka), gdy wystąpią problemy z wątrobą lub gdy dojdzie do obniżenia poziomu witaminy B12. Badania wskazują także, że urydyna może być niebezpieczna dla osób, które biorą leki przeciwcukrzycowe.
Urydyna ma globalne działanie na organizm.
Fakt. Urydyna może poprawiać funkcjonowanie wielu procesów i układów wewnątrz organizmu. Udowodniono tym samym, że:
- Wspiera funkcje mózgu – tj. biosyntezę fosfatydylocholiny, ważnego składnika błon komórkowych neuronów. Przyczynia się tym samym do poprawy pamięci i koncentracji.
- Wspiera funkcje mitochondrialne – co z kolei poprawia wydolność mięśni.
- Reguluje poziom cukru we krwi – ale nie zaleca się jej brania w przypadku cukrzyków, którzy nie kontrolują swojego stanu zdrowia.
- Wspiera układ sercowo-naczyniowy.
________
Źródło: Materiał partnera